Gebze’ye 16 yılda 441 Milyon TL yatırım
Reklam

Gebze'ye 16 yılda 441 Milyon TL yatırım

İSU Genel Müdür Ali Sağlık, bugün kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Gebze'ye 16 yılda 441 Milyon TL yatırım

İSU Genel Müdür Ali Sağlık, bugün kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Gebze'ye 16 yılda 441 Milyon TL yatırım
14 Temmuz 2020 - 13:16

Genel Müdür Ali Sağlık’ın gündeminde sık yaşanan boru patlamaları nedeniyle susuz kalan Gebze’deki eleştiriler vardı.  Sağlık, yaşanan sıkıntılarla ilgi verirken, toplantıya Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak, Mahalle Muhtarları ve Meclis Üyeleri de katıldı. Gebzelilerden özür dileyen Sağlık, soruna neden olan hatla ilgili sıkıntıyı uzun zamandır bildiklerini ama hep ertelendiğini açıkladı. 
İSU ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Öncelikle kurumun çalışmalarından bahseden Sağlık, “Bu toplantıyı Gebze bölgesinde meydana gelen kesintilerin sebepleri ve bundan sonra neler yapacağımıza dair bilgilendirme amacıyla düzenledik. Gebze nüfusu en yoğun olan İlçemiz. Gebze’de bir adet içme suyu arıtma tesisi, 4 tane Atıksu Arıtma tesisimiz var. Gebze’nin su ihtiyacı içinde Yuvacık Barajı ve Denizli Göleti karşılarken, yakın zamanda Cumaköy’den su kaynağı üreteceğiz. Yıllık 248 Milyon m3 su kapasitesi var. Yeni kaynaklarla 358 Milyon m3 kapasiteye ulaşacağız. Bu tesisler yapıldığı zaman 4 milyon nüfusa hitap edecek seviyeye ulaşacağız. Şu anda Yuvacık yüzde 84, Namazgah yüzde 65 su seviyesinde. Denizli Göleti yüzde 88 kapasitede ve bu yıl su sorunumuz yok. 
ARIZALARA NEDEN OLAN HATTIN DURMU
Bu kadar yatırım yaptık da neden sular kesiliyor. Gebze’de cam elyaf malzemeden oluşan büyük çaplı isale hatları var. 1997-1999 yıllarında rahmetli başkan Ahmet Penbegüllü bu boruların kullanılmaması için çok direnmiş ama ortada hükümet kararı vardı. Gebze’de 20 kilometre cam elyaf malzeme bulunmakta. 1999’da sahaya serilip faaliyete geçti. Bu 20 kilometrenin büyük çoğunluğunda bizi asıl sıkıntıya sokan ana taşıyıcı hat. Mimar Sinan, Gaziler, İnönü ve Güzeller Mahallerinden geçiyor bu hat ve bütün sıkıntılarda bu mahallerde oldu. Bu boruların 1999’da hizmete alındıktan sonra ilk arızası 2006 yılında. Şu ana kadar 15 arıza gerçekleşmiş. Sıkıntının en çok olduğu yer İnönü. 
7 YILDA FARKEDİLDİ AMA DEĞİŞTİRİLMEDİ
Bu boruların değişimi defalarca İSU gündemine geldi. Normal şartlarda bir borunun ömrü 50-60 yıldır. Bu horular 7 yıl sonra sıkıntı yapmaya başlamış ama tekrar değiştirilmesi devlet kararına bağlıdır ve değiştirilmesinin ne kadar rasyonel olduğu düşünülüp ertelendi. Biz Tahir beye bu durumu anlattık. Kendisi de gelir gelmez arızayla karşılaştı. Başkanımız bize değişim yapılmasını bildirdi. Zinnur bey de onay verdi, proje ekibimize buraları kademelendirdik. 
Son arızada bir gecede 6 farklı noktada ekiplerimiz 96 kişi, 52 araçla çalışma gerçekleştirdi. Verdiğimiz sıkıntıdan dolayı bütün Gebze halkından özür diliyoruz. Bekleme sebebi yapılan her harcama ve yatırım devletin bütçesinden çıkıyor. Şehrin ana hatlarından geçen yatırımın 7 yıl da değiştirilmesi tartışma konusu. Böylesine devasa bir yatırımdan vazgeçmek vicdan işiydi, beklendi, imalat hatası mı denildi ve bu nedenle beklenildi.  
16 YILDA 441 MİLYON TL YATIRIM
16 yıl da toplam 441 Milyon TL alt yapı yatırımı yaptık. Bu yeterli değil. İhtiyaç duyulan bütün bölgelerde talepleri değerlendirip, öncelik sıralamasını yapıyoruz. Gebze’de bu sıraya göre payını almaya devam etti ve edecek. Bizim için ilçelerin adı önemli değil. Önemli olan insanların yaşadığı sıkıntılar. Biz bütün ilçelerin taleplerini değerlendirip masaya yatırıyoruz. 596 kilometre içe suyu hattı için 135 milyon TL para harcadık. Göreve geldiğimizde 1390 kilometre içe suyu hattı vardı. Hatların yüzde 43’ü yenilendi. Gebze’de içe suyu sıkıntısı olmadan çalışmaya devam edeceğiz. İçme suyu yaptığımız her yerde kanalizasyon hattı da yaptık. 2004’den bu yana atıksu yatırımında 596 kilometre kanalizasyon hattı yapıp, 249 Milyon harcama yaptık. Gebze’nin kanalizasyon hattının yüzde 70’ini yeniledik. 16 yılda yağmur suyu dere ıslahı için de 47 Milyon TL harcama yaptık.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği