Gebze Kocaeli’nin üvey evladı mı?
Reklam

Gebze Kocaeli’nin üvey evladı mı?

Gebze Kocaeli’nin üvey evladı mı?

Gebze Kocaeli’nin üvey evladı mı?
12 Kasım 2020 - 13:21

İyi Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız il kongresi sonrası bugün ilk kez basın açıklaması gerçekleştirdi. Deprem toplanma alanlarına değinen Yıldız, “İzmit’te 66, Gebze’de 42 toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze’nin nüfusu daha fazla iken neden daha az toplanma alanı bulunmaktadır? Gebze, Kocaeli’nin üvey evladı mıdır?” dedi

21 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen İyi Parti Kocaeli İl Kongresi sonrası  İyi Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız bugün ilk kez parti binasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yıldız, 7 gündem maddesini sıralayarak şunları söyledi:

İZMİR’E DESTEK İÇİN ORADAYDIK

“Kıymetli arkadaşlarım bildiğiniz gibi 30 Ekim'de İzmir'de 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz. İYİ Parti Kocaeli Teşkilatı olarak 4 Kasım günü bizde İzmir’deki vatandaşlarımıza destek için oradaydık, acılarını paylaştık. 

KOCAELİ OLASI DEPREMLERE HAZIRLANMALI

Deprem ülkemizin yadsınamayacak, göz ardı edilemeyecek gerçeği. Kocaeli halkı olarak bunu en iyi bilen bizleriz. Bu sebeple tüm Türkiye’de gerekli önlemlerin alınması, bu konuda uzmanlara kulak verilmesi, yasalar çıkarılması ve yaptırımda bulunulması ivedilikle gerekmektedir. Deprem bilimde depremin zamanını, büyüklüğünü ve yerini daha önceden kestirmek, net bir ifadeyle söylemek olanaksızdır. Kocaelimizin olası depremlere hazır olması ve halkımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde depremi atlatmasını istiyoruz. Bu nedenle olası bir afet durumunda Kocaeli’nde afet planlamasının büyük önem arz etmektedir.

“BU BİNALARIN SAĞLAM KALMASI MUCİZE OLACAKTIR”

99 Kocaeli depreminde ilimizde birçok bina hasar almış; ağır hasar statüsünde olan ve yıkılmayı bekleyen İzmit’te 19, Başiskele’de 3, Körfez’de 3, Derince’de 3, Karamürsel’de 1 olmak üzere toplam 29 bina bulunduğu tespit edilmiş, orta hasarlı bina sayısı ise 1.250 olarak belirlenmiştir. Bu kentte 29 adet ağır hasarlı 1.250 adet orta hasarlı bina mevcut ama binalar yasal süreleri içerisinde güçlendirilmesi yapılmadığı için kanunen ağır hasarlı olarak kabul edilmektedir. 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasasına 5.000 adet bina başvurmuş, bu binalardan 4.500 tanesi yıkılmış, 500 tanesi yıkılmamıştır. Olası depremde bu binaların sağlam kalması mucize olacaktır. 
    
NEDEN HALA YIKILMADI?

Ağır hasarlı binalardan bazılarının yana doğru yaklaşık 1 m yatık olması ve hala bu binalarda insanlarımızın yaşıyor olması korkutucu bir tablodur. Bu binalar neden hala yıkılmamıştır? İlçe belediyelerimiz bu binaların yıkılması için neden işlem başlatmamıştır? Bu binaların ne zaman yıkılacağı ile ilgili olarak bir an önce eylem planı ve çalışma yapılmalıdır. Kentimizin en riskli bölgelerinden biri olan İzmit Merkezinde zemin taşıma gücü daha düşük olduğundan; yüksek katlı binaların çokluğu ve bu binalardaki nüfus yoğunluğu sebebiyle daha çok dikkat edilmelidir.

BÜYÜKŞEHİR’İN DEPREM MASTER PLANI YOK

Ne yazık ki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hala bir deprem master planı bulunmamaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden acilen “Deprem Master Planı” hazırlamalıdır. Bu master planın hazırlanmasında TBMM’nin 99 depreminden sonra hazırlamış olduğu (10/66, 67, 68, 69, 70) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Raporunda belirtilen iyileştirme önerilerinin de göz önüne alınmalıdır. Kocaeli AFAD verilerinde toplamda 496 adet toplanma alanı bulunduğu bildirilmektedir. AFAD’ın sitesinde görülen alanların okul bahçeleri, camiler, park alanları veya belediyeye ait parseller olduğu görülmektedir. İnsanların toplanabileceği alanların yeniden değerlendirilerek gerekli iyileştirmeler ivedilikle yapılmalıdır.

SONUÇLARI ETMEK GÜÇ DEĞİL

Ayrıca İzmit’te 66, Gebze’de 42 toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze ve İzmit’in nüfus oranları göz önüne alındığında bu durumun neden bu şekilde olduğu kafaları karıştırmaktadır. Gebze’nin nüfusu daha fazla iken neden daha az toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze’de yaşayan vatandaşlarımız ile İzmit’te yaşayan vatandaşlarımız arasındaki fark nedir? Gebze, Kocaeli’nin üvey evladı mıdır? Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Marmara Bölgesi ve İstanbul ile birlikte Kocaeli’yi etkileyebilecek olası bir depremin sonuçlarını tahmin etmek güç değildir. Bugünkü mevcut önlemlerin depremin oluşturacağı hasarları en aza indirmek yönünden yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Olası bir deprem sonrasında ulaşım önemli bir rol alacağından, depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla özellikle “ulaşım odaklı” önlemlerin acilen alınması gerekmektedir.

AFET YÖNETİM PLANLAMASI YAPILMALI

Ulaşım, kentsel alanda insan hayatı için gerekli çeşitli malzemelerin ulaştırılması konusunda ana işlev görmektedir. Bu işlev deprem nedeniyle engellenirse, her türlü kentsel faaliyet uzun bir zaman için duracaktır. Bu tür sorunları önlemek için, yol durumunun güvenilirliğini yüksek şiddette depreme karşı önceden kontrol etmek ve altyapı için gerekli yatırımları hayata geçirmek önemlidir. Ulaşımla ilgili altyapı ve üstyapı düzeninin iyi çalışması için ulaşımla ilgili “afet yönetim ve planlaması’’ yapılmalıdır.”dedi.

HEP BİRLİKTE ASAYİŞİ SAĞLAMALIYIZ

Dilovası’nda bir vatandaşımızın evine giderken silahla ateş açılması, İzmit Yahyakaptan’da 13 yaşındaki kızımızın cinsel tacize uğraması, İzmit Pişmaniyeciler Meydanında çıkan silahlı çatışma, Karamürsel’de alacak verecek kavgasından çıkan silahlı çatışma, Kartepe’de zihinsel engelli bir kadının cinsel tacize uğraması, Gebze’de eşi tarafından bir kadının öldürülmesi, Gebze’de durak harici inmek isteyen bir adamın tüm yolcuların hayatını hiçe sayarak otobüsü durdurması… Gibi bazı olayların yaşanması bizi derinden üzmüştür. Bizlerin güvenliğinden sorumlu olan kişilerde dahil olmak üzere elbette hiçbirimizin bu tür olayların yaşanmasını istemediğini biliyoruz. Hep birlikte asayişi sağlamak için elimizden geleni yaparsak, bu tür olayların zamanla azalarak sonlanacağına inancımız tamdır.

GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BİR ADIM ATILMASINI İSTİYORUZ

Kocaeli halkının korku ve kaygı duymadan güven içerisinde yaşaması için Kocaeli Valimiz Sn. Seddar Yavuz’dan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tahir Büyükakın’dan ve Kocaeli İl Emniyet Müdürümüz Sn. Veysal Tipioğlu’ndan Kocaeli halkının güvenliği için bugüne kadar göstermiş oldukları çabadan biraz daha fazla çaba sarf etmelerini gerekirse projeler hazırlatarak, uygulamaya sokulmasını sağlamalarını rica ediyoruz. Çünkü güvenlik yalnızca kolluk kuvvetlerini arttırmak ile sağlanmaz; eğitim, bilinçlendirme programları, broşürler, örnek uygulamalar, kontrollerin arttırılması gibi daha birçok şey yapılarak da sağlanır. Çocuklarımızın ve bizlerin güvenliği için bir adım daha atılmasını rica ediyoruz. İnanıyoruz ki sizler bir adım attığınız da bu kentin STK’ları da dahil olmak üzere tüm Kocaeli halkı sizlere destek vermek için elinden geleni yapacaktır.

SU SIKINTISI YAŞIYORUZ

Çok değil bundan birkaç yıl öncesine kadar ilimizin su kaynakları bakımından herhangi bir su sorunu olmayan şehirler arasında yer aldığını düşünürdük. Lakin yaşanan kuraklıklar, mevsim şartları ve özellikle kış aylarındaki yağışlarının gerçekleşmemesi gibi durumlara, sanayi ve nüfus bakımından önemli bir şehir olmamız da eklenince su sıkıntısı yaşamamız kaçınılmaz hale geldi. Şimdilerde bu kaçınılmaz durumu yine yaşıyoruz. Kocaeli halkının su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı doluluk oranı 5.11.2020 tarihi itibariyle %24’e kadar düştü.

BAŞİSKELE’DE ÖZEL ARACINIZ YOKSA ULAŞIM SIKINTILI

Başiskele’de oturan halkımız ulaşım sorunu yaşamaktadır. Şöyle ki; Vatandaşlarımız bir beldeden diğer bir beldeye gitmek istediklerinde tek bir halk otobüsü ile gidememektedirler. Örneğin Bahçecikten  Yuvacık’a gitmeyen isteyen bir vatandaşımız önce İzmit’e inip ardından buradan Yuvacık otobüsüne binmek durumunda kalmaktadır. Köylere ise ulaşım bulunmamaktadır. Örneğin 120 haneli Camidüzü Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız otobüs olmamasından dolayı çok büyük sıkıntı yaşamaktadırlar. Başiskele’de özel aracınız yok ise ulaşım konusunda tam bir mahrumiyet içindesiniz demektir. Yetkililerimiz bu ulaşım sorununu bir an önce gidermelidir.

YEŞİL VE SULAK ARAZİLER HEBA OLACAK

Kızderbent Mahallesi’nde taş ocağı yapılmak istenmektedir. Taş ocaklarının insan sağlığı kadar çevreye verdiği zararlarda azımsanamayacak kadar çoktur. Yeryüzünün genel yapısı, bitki örtüsü, hava, yeraltı ve yerüstü suları, gürültü, toz gibi çevre elemanları üzerinde etkisinin olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Taş ocaklarında yapılan patlatmalar doğal dengeyi, su yollarını ve çatlak-mağara sistemini bozuyor. Değişen su yolları sebebiyle çevrede yaşayanlar, yaşamını ekip biçme ile kazanan çiftçiler ve toprakları zarar görüyor. Kızderbent’e taş ocağı yapılması demek bölgedeki yeşil ve sulak arazilerin heba olması demektir. 

KÖRFEZ HASTANESİ İHTİYACI KARŞILAYAMIYOR

İYİ Parti Körfez İlçe Teşkilatımızın düzenlemiş olduğu muhtar ve esnaf ziyaretlerinde mahallelerde sokak ve çöp bidonlarının temizliğine dikkat edilmediği ve salgın sürecinde hastalıkların hızla ilerlemesine sebebiyet verdiği şikayetleri alınmıştır. Kışladüzü ve Yukarı Hereke Mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımız yangın olması durumunda itfaiyeye uzaklıkları sebebi ile erken müdahale konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtmektedirler. Körfez Devlet Hastanesi salgın süreciyle birlikte Körfez halkının ihtiyacını karşılayamamaktadır.

TRAFİK VE PARK SORUNU VAR

Özellikle Mimar Sinan Mahallesinde mahalle aralarında dolaşan, park eden tır ve tankerler büyük bir trafik sorunu yaşatmaktadır. Yapılan Tır Parkı da işlevsel değildir.  Sanayi devlerinin ardından DP World Yarımca Liman İşletmelerinin de ilçemizde açılmasıyla hızla büyüyen nüfusumuz yüzünden ilçe genelinde trafik ve park sorunları had safhaya gelmiştir. 

ORTAK BİR ARAŞTIRMA KOMİSYONU

İlçemizde doğaya verdiği diğer zararların yanında; fabrikanın üretim esnasında çıkarmış olduğu toz bulutu ve D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu’nda ki trafiği tehlikeye sokması yüzünden Hereke halkımızı isyan etme durumuna getiren Nuh Çimento A.Ş. dahil toplamda 44 adet maden işletme ruhsatına sahip firma bulunmaktadır. Yerleşim alanlarımız rezerv partikülleri etkisi altında kaldığından halkımızın sağlığı tehlikeye girmektedir. Bu firmaları maden yönetmeliklerine uygunluklarını denetlemek için ortak bir araştırma komisyonu bulunmamaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği