Gebze’de vaka sayısı azalıyor!
Reklam

Gebze'de vaka sayısı azalıyor!

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Ergüney, ilimizde son 10 gündür uygulanan yeni bir çalışma modeliyle sahada pozitif vaka bırakmadıklarını yüzde 99’unu hastanelere aldıklarını söyledi. Ergüney, bazı ilçelerimizde ise vakaların zaman zaman sıfırlandığının müjdesini verdi

Gebze'de vaka sayısı azalıyor!

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Ergüney, ilimizde son 10 gündür uygulanan yeni bir çalışma modeliyle sahada pozitif vaka bırakmadıklarını yüzde 99’unu hastanelere aldıklarını söyledi. Ergüney, bazı ilçelerimizde ise vakaların zaman zaman sıfırlandığının müjdesini verdi

Gebze'de vaka sayısı azalıyor!
21 Mayıs 2020 - 08:31

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, koronavirüsle mücadele sürecinde ilimizdeki son durumu gazetemizle paylaştı. “Valimiz Hüseyin Aksoy’un öncülüğünde Kocaeli mücadelesine başarılı bir şekilde devam ediyor” diyen Ergüney, vaka oranlarını tek tek açıkladı. “Rehavete kapılmak yok” diyerek açıklamalarına başlayan Ergüney şunları dile getirdi: “Koronavirüs salgınına genel olarak baktığımızda Türkiye’de 11 Mart’ta, Kocaeli’de ise 16 Mart’ta vakalar görüldü. İlimizde nisanın ortalarında 15-30’u arasında vakalar pik yaptı yani en üst seviyeye çıktı. Daha sonra da kademeli bir düşüş başladı. İlimizdeki vakalarda şu anda azalma devam ediyor. Bazı ilçelerimizde bazı günlerde hiç vaka çıkmıyor. Vaka sayısı noktasında sıfırlanan ilçelerimiz var. Tamamen sıfırlanmasa da 5 gün hiç vaka çıkmayan ilçelerimiz de oluyor. Son bir haftadır vakalar azalıyor ya da hiç görülmüyor. İyiye bir gidişat var.
YÜZDE 80’İ KONTROL ALTINDA
Son günlerde vaka sayı grafiğimiz düşüyor, sonra yatay gidiyor bazen ise hafif kıpırdanmalarla zikzaklar oluyor. Bunun da sebebi kamuoyundaki kurallara uyulmaması. Toplu iftarlar, akşamları ailelerin bir araya gelmesi bu zikzaklara sebep oluyor. Sosyal mesafeye uymadan maske takmadan sohbet edebiliyorlar. Kimin kime bulaştıracağını bilmediğimiz için iyi niyetle yapılan bu adımlar ne yazık ki mücadelemizi olumsuz etkiliyor. Yakın akraba diyalogları yüzünden bazı ilçelerde yoğun vakalar yaşandı. İzmit ve Gebze’deki bu durumlar vaka sayılarını artırdı. Biz gerekli katı tedbirleri aldık. Bu ilçelerde de vakalar azalıyor. Sayısal olarak vakalarımız en çok İzmit ve Gebze’deydi. Ama şimdi koronavirüsü ve vaka sayısını ilimizde yüzde 80 oranında kontrol altına aldık.
DAHA İYİ DURUMDAYIZ
Kocaeli’nin nüfusu Türkiye’nin 40’da biri. Bizim pozitif vaka oranımız Türkiye ortalamasına göre bakıldığında sayısal anlamda daha fazla. En çok vaka görülen 15 ilin içinde Kocaeli var. Test yapma oranına baktığımızda Kocaeli’de yapılan testler, Türkiye’nin yaptığı bütün testlerin yirmide 1’ni oluşturuyor. Ölüm oranımız da Türkiye ortalamasına bakıldığında yüzde 30 daha iyi durumda. Yoğun bakıma alınan hastalarının oranına bakıldığında ülke ortalamasına göre iki kat daha iyi durumdayız. Özetle vaka sayılarımız yüksek olmasına rağmen ölüm ve yoğun bakım sayılarımız çok daha iyi durumda. Kocaeli’de vaka sayılarının yüksek olması gayet normal İstanbul’un dibinde yer alan bir şehiriz. Dar bir alanda yoğun bir nüfus yaşıyor ve çok fazla fabrika var. İlçelerin neredeyse yüzde 80’i büyük yerleşimlerinden oluşuyor.
YENİ BİR MODEL UYGULANIYOR
Koronavirüs Kocaeli’nin sağlığını felce uğratmadı. Kocaeli hem sahada hem de hastanelerde süreci iyi yönetti. Valimiz Hüseyin Aksoy’un öncülüğünde dinamik bir yönetim sergilendi. Kocaeli’deki bilim insanları ve sağlık kuruluşlarıyla sürekli istişare yapıyor, ortak akılla süreci başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Bu süreçte Kocaeli olarak diğer illerde uygulanmayan yeni bir model uyguluyoruz. Son 10 gün Kocaeli’de bu modelle mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu modeli diğer iller kısım kısım uygulamaya çalışsa da bizler anahtar kilit mantığıyla bakarsak hiçbir açık bırakmayacak şekilde uyguladık. Bu modelle birlikte sonuçlarımız iyiye doğru gidiyor. Bu model kapsamında toplam bin 754 yataklı olan 5 yurdumuzu hastanelerimize bağladık. Bunlar Gölcük Necati Çelik, İzmit Seka Devlet, Kocaeli Devlet, Derince Eğitim ve Araştırma, Gebze Fatih ile Darıca Farabi hastaneleri. Bu yurtlar adeta hastanenin ek binası gibi hizmet veriyor.  Bu yurtlar bir karantina yurdu değil bir hastane gibi çalışıyor.

YURTLARDA BAKILIYOR
Hastanelerde yapılan testlerin sonucu 12 ila 24 saat arasında çıkıyor. Testleri aldıktan sonra şüpheli gördüğümüz hastayı evinde izole ediyoruz. Sonuçlar pozitif çıktığında ekiplerimiz hemen hastayla iletişime geçip hastayı hastaneye alıyor. Hastanede doktor tekrar değerlendirme yapıyor ve hastanedeki tedavisi tamamlandığında hasta hemen evine gönderilmiyor. 14 günlük süreyi yurtlarda tamamlıyor. Testi pozitif çıkan ama durumları çok iyi olan hastalarımızı da eve göndermiyor direk yurda alıyoruz. Yurtlardan taburcu olan hastalarımızı evlerinde de 14 gün izolasyona alıyoruz. Bu süreçler ilçelerdeki sağlık müdürlüğü ekipleri tarafından takip ediliyor.
TEMASLILARI BULUYORLAR
Bizler yapılan testi pozitif çıkanların temaslılarını da (evindeki ailesi-akrabaları-iş yerindeki çalışma arkadaşları) tespit edip hepsinden numune alıyoruz. Sağlık çalışanlarımız sürekli sahadalar, gece yarısına kadar çalışıyorlar. Pozitif çıkanların temaslıları olan kişilerin evlerine kadar gidip numune alıyorlar. Alınan numunelerde pozitif çıkan vakaları da hastane ve yurtlara alıyoruz. Bu kez onların temaslılarını da bulup numune alıyoruz. Bu çalışmayla birlikte sahada bildiğimiz hiçbir pozitif vaka bırakmadık, yüzde 99’u hastanede ya da yurtlarda tedavi altında. Bizim bildiğimiz sokakta diğer insanları enfekte edecek hastalarımız yok. Bu başarıyı yakalamamızı sağlayan modelimizden kesin olarak 10 gün sonra netice alabileceğiz.
RİSK GRUPLARINA TEST
Bunun dışında sağlık personelimiz daha çok çalışarak testleri yapmaya devam ediyor. Risk grubunda olan berberlerden, manavlardan, fırınlardan ve taksi şoförlerinden yani riskli iş yerlerinden ve kişilerden ilçe müdürleri numune alıyor. Öte yandan Gebze bölgesinde kurulan tarama merkezinde işçilere testler yapılıyor. Burada da bazen az da vakalar çıkabiliyor.” Son olarak Ergüney, vatandaşlara bir kez daha seslenerek bu sürecin topyekun bir mücadeleyle atlatılacağını söyledi. Ergüney, “Bizler sağlık çalışanları olarak bu süreçte ciddi bir mücadele veriyoruz. Eğer herkes kurallara uyarsa ve el ele verirsek bunu yenebiliriz. Toplumumuza çok büyük görev düşüyor. Birçok insan gecesini gündüzüne katarak mücadele veriyor, halk olarak da bizlerin sorumluluğu var. Maske takmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor. Birlikte mücadele edersek başarılı olabiliriz” dedi.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe