FETÖ’nün en büyük davasında kararlar...
Reklam

FETÖ’nün en büyük davasında kararlar açıklandı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin 224 sanıklı Genelkurmay “çatı” davasında kararlar açıklanmaya başladı. Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 16 kişi, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Örgüt elebaşı Gülen dahil 13 kişinin de dosyasının ayrılmasına karar verildi.

FETÖ’nün en büyük davasında kararlar açıklandı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin 224 sanıklı Genelkurmay “çatı” davasında kararlar açıklanmaya başladı. Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 16 kişi, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Örgüt elebaşı Gülen dahil 13 kişinin de dosyasının ayrılmasına karar verildi.

FETÖ’nün en büyük davasında kararlar açıklandı
20 Haziran 2019 - 10:25

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin aralarında sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de bulunduğu 224 sanıklı Genelkurmay “çatı” davasının karar duruşması başladı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki bin 800 kişilik büyük duruşma salonunda görülen davada darbe girişiminin beyin takımı sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar, bazı müdahiller ve tarafların avukatları hazır bulunuyor.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik ve üye hakimler Osman Pediz ve Sefa Taştan ile Cumhuriyet Savcısı Bülent Karakuş salondaki yerlerini aldı. Mahkeme kararları açıklamaya başladı.Darbenin planlayıcılarından olan 16 sanığa 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi;

– Sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski orgeneral Akın Öztürk,
– Eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı tümgeneral Kubilay Selçuk,
– Sivillere ateş eden sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski tuğamiral Sinan Sürer,
– Darbe bildirisinde imzası olan sözde yurtta sulh konseyi üyesi eski tuğgeneral Mehmet Partigöç,
– Akar’a darbeyi tebliğ eden sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski tümgeneral Mehmet Dişli,
– Şırnak’taki komando taburlarına Ankara’ya intikal emri veren eski Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan,
– Ankara’yı bombalayan uçaklara talimat veren isimlerden Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı eski tuğgeneral Hakan Evrim

DİĞER CEZALAR İSE ŞÖYLE:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski başyaveri ve sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski kurmay albay Ali Yazıcı: Ağırlaştırılmış müebbet hapis,

TRT’ye baskın emrini veren eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhsin Kutsi Barış: Ağırlaştırılmış müebbet hapis,

Jandarma Genel Komutanlığı önünde sivillere ateş eden eski yarbay Ertuğrul Terzi: Ağırlaştırılmış müebbet hapis,

Zırhlı birliklerden tankların çıkması emrini veren sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker: Ağırlaştırılmış müebbet hapis,

Genelkurmay karargahında komutanları derdest eden ÖKK timinin komutanı eski kurmay albay Fırat Alakuş: Ağırlaştırılmış müebbet hapis,

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Hulusi Akar’ın yaveri olan eski yarbay Levent Türkkan: Ağırlaştırılmış müebbet hapis.

Sözde “yurtta sulh konseyi” üyeleri eski albaylar Ramazan Gözel ile Doğan Öztürk, 11’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis.

FETÖ ELEBAŞI DAHİL 13 KİŞİNİN DOSYASI AYRILDI

Mahkeme, örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in arasında bulunduğu 13 kişinin dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

11 VATANDAŞ ŞEHİT EDİLDİ

FETÖ’nün ihanet girişiminin yönetildiği karargahların başında Genelkurmay Başkanlığı geliyordu. Darbe girişiminin beyin takımı sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinden eski korgeneral İlhan Talu, tümgeneral Mehmet Dişli, tuğgeneral Mehmet Partigöç, tuğamiral Sinan Sürer, albaylar Cemil Turhan, Doğan Öztürk, Orhan Yıkılkan, Osman Kardal ve Ramazan Gözel sabah saatlerine kadar ihanet girişimini karargahta yönetti.

İhanet girişimine karşı demokratik tepkisini göstermek için Genelkurmay Başkanlığı karargahı önünde toplanan vatandaşlardan 11’i şehit edildi.

Karargahta ise dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın koruma astsubayı Bülent Aydın, darbecilerce vuruldu. Aydın, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ilk şehidi olarak kayıtlara geçti.

Darbe girişiminin bastırılmasından sonra konsey üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında hazırlanan 2 bin 581 sayfalık iddianame, 3 Mart 2017’de, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

BÜTÜN EYLEMLERİN SORUMLUSU OLARAK CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ

Sanıkların, “anayasal düzeni ihlal” suçunun yanı sıra karargahta şehit edilenlerin sayısı kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de Türkiye genelindeki bütün eylemlerin sorumlusu olarak cezalandırılması istendi.

İlk duruşması 22 Mayıs 2017’de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen davada, iddianameye karşı savunmalar alındıktan sonra 9 Mayıs 2018’de savcı esasa ilişkin mütalaasını sundu.

Savcı, eski orgeneral Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu bazı sözde “yurtta sulh konseyi” üyeleri hakkında, 252 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Ardından sanık ve avukatları, mütalaaya karşı savunma yaptı.

Bu işlemin tamamlanmasıyla 28 Mayıs 2019’da sanıkların son sözlerini alan mahkeme heyeti, karar duruşması için 20 Haziran’a gün verdi.

2 BİN 500 SAAT KAYIT, 50 BİN SAYFA SAVUNMA

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde iki yıl süren yargılamada, Oğuz Dik mahkeme başkanı, Osman Pediz ve Sefa Taştan ise üye hakim olarak kürsüdeki yerini aldı. Bülent Karakuş ise duruşma savcısı olarak görev yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbecilerce alıkonulan komuta heyeti, olay gecesi yaralanan vatandaşların da aralarında bulunduğu 2 bin 386 kişi mağdur ve müşteki sıfatıyla dosyada yer aldı.

Yaklaşık bin klasörü bulan dava dosyası kapsamında, darbecilerce o gece şehit edilen polis, asker ve sivil 251 kişi de maktul olarak kayda geçti.

Karar duruşmasına kadar 236 celse görülen davada, sanık ve avukatlarının iddianame, esasa ilişkin mütalaa ve gelen evraka karşı savunmaları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındı.

Yaklaşık 2 bin 500 saati bulan kayıtlar, 7 katip tarafından deşifre edildi. Sanık ve avukatlarının beyanları 50 bin sayfa tuttu. Ayrıca yargılama boyunca 235 kişi de tanık olarak dinlendi.

Tarihi duruşmada mahkeme heyeti, 176’sı tutuklu, 35’i tutuksuz ve 13’ü yakalamalı sanık hakkında hükmünü açıklayacak.

Söz konusu sanıklar arasında yer alan sözde “yurtta sulh konseyi” üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

“Eski Hava Kuvvetleri Komutanı orgeneral Akın Öztürk, eski korgeneral İlhan Talu, eski tümgeneraller Osman Ünlü, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski tuğgeneraller Ahmet Bircan Kırker, Ali Kalyoncu, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Gökhan Şahin Sönmezateş, Hakan Evrim, Mehmet Partigöç, Murat Aygün, Özkan Aydoğdu, Ünsal Coşkun, eski tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık, Sinan Sürer, eski albaylar Ahmet Özçetin, Ali Yazıcı, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Doğan Öztürk, Fırat Alakuş, Mehmet Şahin, Muhsin Kutsi Barış, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Orhan Yıkılkan, Osman Kardal, Osman Kılıç, Ramazan Gözel, eski yarbaylar Ertuğrul Terzi, Halil Gül, Özcan Karacan, Savaş Kabaklı ve Turgay Sökmen.”


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği