"Enflasyon beklentilere uygun geriledi"
Reklam

"Enflasyon beklentilere uygun geriledi"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

"Enflasyon beklentilere uygun geriledi"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

05 Mart 2019 - 09:44

-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; şubatta aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0.16, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.09 arttı. Yıllık enasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19.67, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29.59’a geriledi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı enasyonun beklentilere uygun olarak gerilediğini söyleyerek, “Şubat ayında hem ÜFE’nin hem TÜFE’nin baz etkisiyle yavaş da olsa gerilediğini görüyoruz. Önümüzdeki dönem kurda aşırı bir hareket olmazsa enasyondaki gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Yıllık ÜFE’deki yüzde 29.59’luk mevcut seviyenin hala yüksek olduğu için TÜFE’yi yukarı çekme etkisinin bulunduğunu ifade eden Zeytinoğlu, “Ancak ÜFE hızlı düşüşe geçtiği için yıllık enasyonda yavaş da olsa gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi. TÜFE’de gıda enasyonundaki yüksekliğe dikkat çeken Zeytinoğlu, “Gıdada alınan tedbirlere rağmen şubatta gıda enasyonu yıllık yüzde 29.25 ile yıllık en fazla artış gerçekleşen kalem oldu. Ancak gıdadaki bu artışın da baskılandığını görüyoruz.” dedi.

-Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan şubat ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 3.5 artarak 13.6 milyar dolar, ithalat yüzde 16.6 azalarak 15.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise yüzde 62.2 azalarak 2.2 milyar dolar olarak geçekleşti. Dış ticaret rakamlarına ilişkin de değerlendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında ihracat artış hızımız yavaşladı ancak ihracatımız geçen yılın yüzde 3.5 üzerinde gerçekleşti. İthalatta ise şubat ayında da gerilemenin devam ettiğini görüyoruz. İthalatın gerilemesi sonucu dış ticaret açığındaki yüzde 62.2’lik pozitif etkinin cari açığa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MHP Kocaeli teşkilatı taşın altına elini değil gövdesini koyuyor…
MHP Kocaeli teşkilatı taşın altına elini değil gövdesini...
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi