“Ekonomik sıkıntıyı hep beraber...
Reklam

“Ekonomik sıkıntıyı hep beraber atlatacağız”

KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, esnafı 2019 yılında ekonomik sıkıntı çekeceğini söyleyerek “Önümüzde ki aylarda ekonomik olarak gayri ihtiyari çok sıkıntı çekeceğiz. Ama hep beraber bu sıkıntıları atlatacağız” dedi

“Ekonomik sıkıntıyı hep beraber atlatacağız”

KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, esnafı 2019 yılında ekonomik sıkıntı çekeceğini söyleyerek “Önümüzde ki aylarda ekonomik olarak gayri ihtiyari çok sıkıntı çekeceğiz. Ama hep beraber bu sıkıntıları atlatacağız” dedi

“Ekonomik sıkıntıyı hep beraber atlatacağız”
28 Kasım 2018 - 13:53

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Kasım ayı meclis toplantısı dün Akın Doğan başkanlığında Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Meclise KOTO Başkanı Necmi Bulut, meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Meclise öncesi Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan ekonomi sunumu gerçekleştirdi. Bayraktutan yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi: “ Ağustos döneminde işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,5, bir önceki aya göre 0,3 puanlık artışla yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. İşgücü bir önceki yılın aynı dönemine göre 756 bin kişi artarak 32 milyon 989 bin kişi; işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan artarak yüzde 54,3 oldu. İşsiz sayısı 266 bin artarak 3,67 milyona ulaştı.

VERGİ İNDİRİMİ YAPILDI

Merkezi yönetim bütçesi Ekim’de 5,4 milyar TL ve Ocak-Ekim döneminde 62 milyar TL açık verdi. İmar barışına 8.5 milyon ve bedelli askerliğe 650 bin başvuru gerçekleşti. Böylece toplamda yaklaşık 15-16 milyar TL gelir elde edildi. Satış verilerinde son birkaç aydır yüksek oranlı düşüşler gözlenen otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektörleri için vergi indirimleri yapıldı. Konut sektörü için çözüm beklenti ve arayışları gündemde. Eylül 2018 verilerine göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende ticaret hacmi yüzde 3,4 azalırken ciro yüzde 22,5 arttı. Konut satışları Ekim’de yüzde 19 artarken ipotekli satışlar yüzde 79 azaldı. Yabancılara satışlarda yüzde 134 artış oldu.”

YENİ ÜYE KENDİNİ TANITTI

Meclis Başkanı Akın Doğan ekonomi sunumu sonrası yaptığı konuşmasında, “Önümüzde ki aylarda ekonomik olarak gayri ihtiyari çok sıkıntı çekeceğiz. Ama hep beraber bu sıkıntıları atlatacağız” ifadelerini kullandı. Ardından kürsüye gelen 4. Komite yeni meclis üyesi Şahin Caner Kanyılmaz kendini tanıttı. Kanyılmaz, meclis üyeliğinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti. KOTO Başkanı Necmi Bulut, kürsüye gelerek yıllık faaliyet raporunu sundu. Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Güler, “Ekim ayı itibariyle bankalarda toplam 8 milyon 4 bin 31 TL mevduat bulunmaktadır. Odamızın Ekim ayı gelir ve giderlerini incelediğimizde 1 milyon 802 bin 28 TL gelirimiz, 747 bin 747 TL giderimiz görülmektedir. Bu tutarlar gelir bütçemizin yüzde 94, 84’ünü gider bütçemizin de yüzde 71, 06’sını oluşturmaktadır” dedi.

GENEL MÜDÜRLÜĞE TAKILDI

Meclis üyesi Yaşar Can, “ekonomimiz zorda biz sanayiciler gibi ticaret adamları gibi konkordato ilan edemiyoruz. Bizler daha çok aile ilişkilerimizin olduğu sıkı fıkı olduğumuz insanlarla çalışıyoruz fakat güçlük içineyiz evraklarımız dönüyor sattığımız ürünler konkordato ilan ediyor. Türk insanı biraz girişken. Kendi öz kaynağı olmamasına rağmen kredilerle iş yapıyor. Bu kriz ortamlarında bununla birlikte paraya ulaşma zorlaşıyor. Geçtiğimiz dönemde en çok kar eden bankalar oldu. Bankaların artık taşın altına elini koyması gerekiyor. Yağmur yağdığı ortamlarda limitiniz genel müdürlüğe takıldı diyorlar” dedi.

NE YAPABİLİRİZ?

Sözlerini sürdüren Can, “Bankaların bu noktada paraya ulaşmamızı zorlaştırıyorlar devam etmemiz engellerlerse bisikletten düşen çok olur. Çiftçinin toprağı ekmesi gibi ileriki aylarda zorluk çıkacak. Kolay paraya ulaşıp ticaret yapmamız yatırım yapmamız ve üretmemiz gerekiyor. Türkiye’nin kalkınması böyle olacak. Çayına çorbasına kadar. Her türlü alt yapılarını bizim odamız bütçesinden karşılıyorlar ihtiyaçlarının olduğunu düşünmüyorum. 4 yıllık süreçte bunlarla ilgili çalışma yapılıyor mu KOTO’ya faydaları var mı diye bakıyorum. Bunlardan para alacak mıyız. Odamıza katkıları olacak mı bu arkadaşları rencide etmeden ortamı germeden ne yapabiliriz?” dedi

MESAFE KAT EDİLDİ

Ardından söz alan Meclis Üyesi Faruk Bostan, “Odamıza kurumsal kimliğimizle şehri yönetenlerle görüşüyorsunuz. Bu başkanlar buraya gelirken onları karşılayacak olanları onlar mı belirliyor yoksa sadece yönetim kurulu mu karşılıyor. Mesele esnafın derdini anlatacak biri bu ziyarette bulunabilir” dedi. Üyelerin sorularını cevaplandıran KOTO Başkanı Necmi Bulut, konkordato ile ilgili TOBB ve bakanlığın bir çalışması var. Bir mesafe kat edildi. Bankaların elini taşın altına koymasıyla ilgili 3-4 odamız özelikle nefes kredilerinde bankalarımızın davranışlarından kaynaklı olarak toplantı talebimiz oldu. Bankalarımızın genel müdürleri ile sektörel bir toplantı yapılacak KSO ve KOTO iş birliği ile. Nefes kredisinden yararlandığımızı sıkıntıları veya sıkıntı yaşamadığımız bankalara teşekkür edeceğiz” dedi.

RAHATLIKLA ANLATIYORUZ

Bostan’ın diğer sorusunu da cevaplayan Başkan Bulut, “Müteahhitler birliği var olan bir kuruluştu. TOBB da da meclisleri var. İlimizin tüm STK ve iş adamları ile bir arada olmaya çalışıyoruz. Zaman zaman toplantı salonlarını kullanıyorlar bunun odaya zarar olacağını düşünmüyorum. Ulamakta olduğumuzu insanlara hizmetlerimizi anlatmada faydalı oluyorlar. Ziyaretler konusu ise kendilerini kimin karşılayacağını talepte bulunmuyorlar. Kimi ziyaret edeceklerse haber veriyorlar. Her sıkıntımızı tüm başkanlara rahatlıkla anlatıyoruz. Bundan sonra tüm meclis olarak misafirlerimizi ağırlarız” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU