Dilovas’ında 750 milyon ihracat hedefi
Reklam

Dilovas’ında 750 milyon ihracat hedefi

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, “Yılsonuna doğru 750 milyon dolara yakın bir ihracat rakamı yakalamayı hedefliyoruz” dedi.

Dilovas’ında 750 milyon ihracat hedefi

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, “Yılsonuna doğru 750 milyon dolara yakın bir ihracat rakamı yakalamayı hedefliyoruz” dedi.

Dilovas’ında 750 milyon ihracat hedefi
14 Ağustos 2020 - 09:08

Türkiye’nin ilk makine ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olan Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB), ürettiği 2 milyar dolarlık katma değer, 700 milyon dolar ihracat ve savunma sanayisine yönelik üretim yapan 34 firmasıyla makine sektörünün cazibe merkezlerinden biri haline geldi. İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay,  güçlü sanayi altyapısının yanı sıra İMES OSB’nin imza attığı projelerle Türkiye sanayi ekosisteminin güçlenmesi için çalıştığını söylüyor. Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB) güçlü sanayi altyapısının yanı sıra geliştirdiği projelerle Türkiye’nin sanayi ekosisteminin güçlenmesi için çalışıyor. 

 

YENİDEN TAM KAPASİTE

 

Dilovası’nda, 301 hektar üzerine kurulu İMES OSB’de, 228 firma faaliyet gösteriyor, 8 bin 350 kişi istihdam ediliyor, 28 işletme proje aşamasında. 34 işletmeyle savunma sanayisinde ciddi bir kümelenmeyi de barındıran İMES OSB; yabancı sermayeli yatırımcının da gözbebeği. Bölge’de 32 yabancı sermayeli işletme bulunuyor.  700 milyon dolar ihracata ve 2 milyar dolar üretilen katma değere imza atan, otomotiv sektöründen savunma sanayisine kadar birçok alanda ‘yerli ve milli üretim’ yapan ihracat üssü İMES OSB, korona virüs salgını nedeniyle azalan üretim kapasitesini yeniden tam kapasiteye çıkardı.

 

SALGINDAN ÖNCEKİ RAKAMLARA ULAŞTI

 

İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, Pandemi döneminde yüzde 25’e yakın bir üretim kaybı yaşandığını belirterek, “Biz üretim kapasitesini elektrik saatlerindeki anlık okuma sisteminden hesaplıyoruz. Mart ayının 15’inden itibaren elektrik tüketimlerinde yüzde 25’e kadar bir düşme yaşandı ve ondan sonraki süreçte yatay bir seyir izledi. Haziran ayının ortalarından itibaren de yeniden yükselmeye başladı şu anda salgından önceki rakamlara ulaştı” dedi. İrfan Küçakay, Türkiye ekonomisine önemli derecede katkı sağlayan İMES OSB’de ihracat rakamlarının da koronavirüs salgını öncesindeki seviyeye ulaştığını, hatta geçen yıla göre artış gösterdiğini açıkladı.

 

İHRACAT RAKAMLARI YÜKSELMEYE BAŞLADI

 

Küçüay, “Gayet güzel çalışır vaziyetteyiz. İhracatlar da Mart başı döneminden daha iyi durumda, çünkü Türkiye’nin artık güvenilir bir tedarik zincirine sahip olduğu Avrupa tarafından görüldü. Salgın döneminde Avrupa’nın Türkiye’de üretilen ürünlere karşı güveni arttı. Uzak Doğu’dan bilhassa Çin’den gelen mallar hem uzaklık dolayısıyla hem de maliyet nedeniyle Avrupa için çok uygun değil. Türkiye’nin çok önemli bir tedarik merkezi olduğu Avrupa tarafından görüldüğü için ihracat rakamları da yükselmeye başladı.

 

750 MİLYON DOLARA YAKIN İHRACAT RAKAMI YAKALAMAYI HEDEFLİYORUZ

 

Haziran ayı ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamlarına göre yüzde 15.9 daha fazla. Salgın dönemindeki aylara göre yüzde 35-40 daha fazla ama ekonominin hareketli olduğu geçen seneye göre rakamlar arttı. Türkiye’de artık ekonomi yavaş yavaş toparlanıyor. Geçen yılki envanter rakamlarımızda ihracatımız 680 milyon dolardı. Şimdi bu rakam biraz daha yükseldi. Sene başında ihracatımız arttı ancak daha sonra salgın nedeniyle düştü, şimdi yavaş yavaş sene başındaki rakamlara doğru çıkıyoruz. Geçen senenin sonunda ölçtüğümüz rakam 700 milyon dolar. Yılsonuna doğru 750 milyon dolara yakın bir ihracat rakamı yakalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği