Birleşik Metal-İş teklifini duyurdu; ’Yüzde...
Reklam

Birleşik Metal-İş teklifini duyurdu; 'Yüzde 34,2'

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, MESS’le başlayacak toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde hazırladıkları taslağı, Gebze’de kamuoyuna açıkladı. Birleşik Metal-İş, TİS taslağındaki zam teklifini ilk altı ay için yüzde 34,2 olarak duyurdu.

Birleşik Metal-İş teklifini duyurdu; 'Yüzde 34,2'

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, MESS’le başlayacak toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde hazırladıkları taslağı, Gebze’de kamuoyuna açıkladı. Birleşik Metal-İş, TİS taslağındaki zam teklifini ilk altı ay için yüzde 34,2 olarak duyurdu.

Birleşik Metal-İş teklifini duyurdu; 'Yüzde 34,2'
12 Eylül 2019 - 08:11

Metal işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde zam taleplerini açıkladı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze’de gerçekleştirdiği programa Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, genel merkez yöneticileri, fabrika temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı. 130 bin metal işçisini yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi taslağının maddelerini Serdaroğlu açıkladı. Teklifin açıklandığı salona büyük bir coşku hakimdi ve Serdaroğlu yeni dönemin tüm metal işçilerine hayırlı olmasını diledi. Adnan Serdaroğlu MESS’le yapacakları görüşme öncesinde taleplerini yüzde 34,2 olarak duyururken şunları dile getirdi;  “Metal işkolu toplu grup görüşmeleri sektörün ekonomi içindeki büyüklüğü dolayısıyla hep önemli olmuştur. İSO tarafından açıklanan en büyük 500 firmanın 194’ü metal sektöründe faaliyet göstermektedir. Bizim teklifimiz iki yıllık olacaktır. İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücreti asgari ücretin yüzde 15 oranında arttırılarak uygulanmasını istiyoruz. Halen çalışanların ücretlerine yüzde 10 zam yapılmasını istiyoruz. Ardından da çalışan saat ücretlerine 3,80 TL eklenmesini talep ediyoruz.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu

SOSYAL HAKLARDA YÜZDE 55 ARTIŞ
Teklifimizin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 ay için yüzde 34,2’dir. Bu oran ilk 6 aylık dönem için ikramiye dahil Bin 152 TL’ye denk gelmektedir. Diğer 6 aylık dönemler içinse sırasıyla enflasyon+4 puan, enflasyon+5 puan ve enflasyon+4 puanlık artış talep ediyoruz. Bu oranlar yüksek rakamlar değildir. Son dönemlerde yapılan zamlar ortadadır. Örneğin doğalgaza kümülatif olarak yüzde 73 zam gelmiştir. Yoksulluk ve reel ücret kaybı giderek artmaktadır. Metal işçilerine yapılan sosyal hak ödemelerinde ortalama yüzde 55 oranında artış teklif ediyoruz. Ayrıca Kurban Bayramı’nda metal işçilerine ayrım yapmadan Bin 600 TL’lik kurban parası ödenmesini teklif ediyoruz.  

HAFTALIK ÇALIŞMA 37,5 SAAT OLSUN
Bununla birlikte haftalık çalışma saatlerinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesini, Cumartesi ve Pazar günlerinin haftalık tatil olarak ilan edilmesini istiyoruz. Hafta tatillerinde çalışmak zorunda kalan işçilerimizin mesai ücretlerine yüzde 150, bayram ve genel tatilde çalışan işçilerimizin mesai ücretlerine ise yüzde 200 zam olmasını teklif ediyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçilerimiz için ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin olmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte kadın istihdamında gerekli hassasiyetin gösterilmesini de öneriyoruz.

“GÜN MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR”
Bununla birlikte vergi oranlarının yüzde 15’e sabitlenmesi, tamamlayıcı sağlık sigortasından eşlerin ve çocukların da faydalanmasını, işçi sağlığı ve güvenliği için sendika denetimi yapılması, gece ücretine yüzde 20 zam yapılmasını, öğrenim gören üyelerimiz ve anasınıfında çocuğu olan üyelerimiz için öğrenim yardımı yapılması, yılın iki döneminde 500 TL’lik erzak yardımı yapılmasını istiyoruz. Taslağımız üyelerimizin talepleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Biz bu taleplerin metal işçisinin hakkı olduğuna inanıyoruz. İşçiler de haklarına sahip çıkacak ve başarılı bir toplu sözleşme için mücadele verecektir. Bu inançla yeni dönem hayırlı olsun. Sendika ayrımı yapmadan metal işçisi kardeşlerime bu zorlu mücadelede başarılar diliyorum. Gün mücadele ve dayanışma günüdür.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU