Akyüz,"Kıdem tazminatı bizim kırmızı...
Reklam

Akyüz,"Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir"

Petrol-İş Sendikası Gebze İlçe Başkanı Süleyman Akyüz, kıdem tazminatı üzerine bir açıklama yaptı. Akyüz, “Kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.

Akyüz,"Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir"

Petrol-İş Sendikası Gebze İlçe Başkanı Süleyman Akyüz, kıdem tazminatı üzerine bir açıklama yaptı. Akyüz, “Kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.

Akyüz,
18 Nisan 2019 - 08:45

Süleyman Akyüz, dün Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde yapılan genişletilmiş temsilciler kurulu toplantısında konuştu. 'Kıdem tazminatı işçinin son güvencesidir' diyen Akyüz, krizin faturasının emekçilere çıkartıldığını da dile getirdi.Akyüz, “Sermaye için işçilik maliyetlerini düşürülmesi ve ekonomiye yeni fon sağlanması amacıyla gündeme getirilen bu düzenleme, kriz fırsatçılığından başka anlama gelmez. Ancak burada hesap hatası yapılmaktadır, ne sendikalar ne de emekçiler kıdem tazminatını kriz fırsatçılığı ile elinden alınmasına izin vermez, kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir” dedi. Akyüz, şunları dile getirdi;

BİR KEZ DAHA TARTIŞMA KONUSU YAPILMAKTA

İşçi sınıfının elinde kalan son kazanımlardan birisi olan kıdem tazminatı hakkı, hükümet tarafından bir kez daha tartışma konusu yapılmakta ve gündeme getirilmektedir. Kriz koşulları giderek ağırlaşırken, kıdem tazminatı hakkı tasfiye edilmek istenmekte ve krizin faturası emekçilere çıkarılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta açıkladığı programda, kıdem tazminatının bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre edileceğini ve bu doğrultuda kıdem tazminatı reformu gerçekleştirileceğini belirtmiştir. Buna göre, kıdem tazminatında fon hesabına geçilmesi planlanmaktadır.

HAK KAZANMA KOŞULLARI ZORLAŞACAK

Zorunlu BES uygulamasının yaygınlaştırılması ve tümüyle zorunlu hale getirilmesi planları ile kıdem tazminatının fona devredilmesi uygulaması tek paket olarak düzenlenecektir. Emekçilere tek paketle birden çok kazık atılacak, tasarrufların arttırılması adı altında işçinin kazanımlarına el konulacaktır. Kıdem tazminatı hakkı, işçilerin 82 yıllık kazanılmış hakkıdır. Ancak yıllar içerisinde kıdem tazminatında genişleyen haklar, 1980 Darbesi ile tırpanlanmış ve kıdem tazminatına tavan uygulaması getirilmiştir.  Şimdi hükümet, geçmişte darbe hükümetlerinin başladığı işi tamamlamak istemekte ve kıdem tazminatını tümüyle tasfiye etmeye çalışmaktadır. Kıdem tazminatında, daha önce de gündeme gelen, fon sistemine geçilmesi ile birçok hakkımız elimizden alınacaktır. Hak kazanma koşulları zorlaşacak.

4,7 MİLYON KİŞİYE YÜKSELMİŞTİR

Mevcut sistemde askerlik durumunda, kadınların evliliğinden sonra, emekliliği bekleme ve işveren tarafından işten atılmalarda kıdem tazminatından derhal yararlanabilme olanağı kaldırılacaktır. İşçiler kıdem tazminatlarının tümünü ise ancak emekli olduklarında çekebileceklerdir. Emekliliğin mezara ertelendiği ülkemizde, bu durum, işçinin kıdem tazminatına mezarda kavuşması anlamına gelmektedir. İş güvencesi olma niteliği ortadan kalkacak Kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesi ile birlikte, bu hakkın işçilerin işten çıkarılmasını zorlaştırması ve dolayısıyla bir iş güvencesi olarak işlev görmesi durumu ortadan kalkacaktır. Son açıklanan istatistikler, resmi rakamlara göre işsizlik oranının yüzde 14,7’ye yükseldiğini göstermektedir. İşsizlik bir yılda yaklaşık 4 puan artış göstermiştir. İşsizlerin sayısı resmi olarak 4,7 milyon kişiye yükselmiştir.

SİYASİ AMAÇLAR İÇİN HEBA EDİLECEK

Kıdem tazminatında yeni düzenleme uyarınca toplanan kıdem primleri, kurulan fonlarda toplanarak piyasanın ve ekonominin ihtiyaçlarına yönlendirilecektir. Zorunlu BES ile entegre edilecek kıdem tazminatı fonunun, emeklilik sigortası şirketleri tarafından işletilmesi durumunda, çalışanların en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı, emeklilik şirketleri tarafından kıdem tazminatı yatırım fonları oluşturularak piyasanın konusu haline getirilecektir. Devlet tarafından işletilen bir fon olursa, özerk bir niteliği olmayacak ve siyasi amaçlar için heba edilecektir. Konut Edindirme Yardımı, Zorunlu Tasarruf gibi uygulamalar hatırlanacaktır. Bu tür fonlar, hükümetlerin elinde batık hale gelmiş, buharlaşmıştır.  Yine işsizlerin ihtiyaçları için oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu bugün hükümetlerin yanlış kararlarıyla, işsizlerden çok işverenler için kullanılan bir fon haline gelmiştir.

 

EN TEMEL KAZANIMLARDANDIR
Ülkemizde fonların karnesi zayıftır, her biri ya batmış ya da işlevini yerine getirememiştir. Şimdi, kurulacak kıdem tazminatı fonu ile işçinin en temel hakkı, yıllarca alınteri ile birikim yaptığı bu kazanımı, piyasa risklerine tabi olacak ve piyasanın insafına terk edilecektir. Son alınan ücret ile kıdem tazminatının bağı koparılacaktır. Kıdem tazminatı, işveren ve hükümet kesiminin savunduğu gibi işçilere verilen ek bir ödeme olarak görülemez. Kıdem tazminatı, “ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası” olarak değerlendirilmelidir. Bu açıdan kıdem tazminatı, işçinin yıllarca birikmiş emeğinin karşılığıdır ve ücret hakkından ayrı değerlendirilemez. Dolayısıyla, kıdem tazminatı işverenler için bir yük değil temel ücret gibi ödenmesi zorunlu bir hak ve yine işçilerin ücret hakkının içerisindeki en temel kazanımlarından birisidir.

SON KALE KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatında kırmızı çizgimiz, yalnızca tazminat hesabında kullanılacak gün sayısına ilişkin değildir. Bu hakkımızın fon adı altında piyasanın insafına bırakılmasına, yararlanma koşullarının zorlaştırılmasına, ancak emeklilikte yararlanılabilecek bir şekilde düzenlenmesine ve iş güvencesi niteliğinin ortadan kaldırılmasına da karşı olduğumuzun altını çiziyoruz. Sendikamız, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemede herhangi bir adım atılması halinde, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve “genel grev” kararının gereğini yerine getirecektir.

SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ
Hükümet, bu düzenlemeyi derhal gündeminden düşürmelidir. Kriz koşullarında emeğin haklarının tırpanlaması ve bu yolla sermayeye kaynak aktarılması planlarından vazgeçilmelidir. Tüm konfederasyon, sendika ve emek örgütlerini, kıdem tazminatı hakkını savunmak için ortak bir mücadele hattı örmeye ve bir eylem programı ilan etmeye çağırıyoruz. İşçi sınıfının bugün hiç olmadığı kadar dayanışmaya ve birliğe ihtiyacı bulunmaktadır. Kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunmak zorundayız, savunacağız!”

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe