Adsm’de nakillere türk sağlık-sen’den...
Reklam

Adsm'de nakillere türk sağlık-sen'den tepki

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, ADSM'lerde görev yaparken başka hastanelere nakilleri yaptırılan hemşirelere yargıya başvurmaları halinde her tür hukuki desteği vereceklerini söyledi.

Adsm'de nakillere türk sağlık-sen'den tepki

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, ADSM'lerde görev yaparken başka hastanelere nakilleri yaptırılan hemşirelere yargıya başvurmaları halinde her tür hukuki desteği vereceklerini söyledi.

Adsm'de nakillere türk sağlık-sen'den tepki
13 Temmuz 2016 - 12:37

Türk Sağlık-Sen  Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker Ağız Diş Sağlığı Merkezleri'nde  (ADSM) görev yapan hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının başka hastanelere ressen  nakillerinin yapılmak istenmesi hakkında basın açıklaması yaptı. Yapılmak istenen usulsüzlüğe sert tepki gösteren Başkan Çeker; sağlık çalışanlarının adeta zorunlu göce tabi tutulduklarını söyledi. Çeker açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
HER GÜN YENİ BİR MAĞDURİYET
"Ülkemizde kamu kurumlarında amirlik yapan  idarecilerin kurumu sevk ve idareleri esnasında sergilemiş oldukları olumsuz tutumları yüzünden özellikle sağlık kuruluşlarında her gün yeni bir mağduriyet yaşanmaktadır. Bu tür bir anlayışın son mağdurları ADSM'lerde görev yapan hemşirelerdir.
ANLAŞILMAZ BİR TUTUM 
            ADSM’lerde hemşirelerin standart kadrolarının iptal edilerek başka hastanelere tayinleri yapılmak istenmektedir.  Amirler tarafından zamanında sertifika verilerek veya atamaları ADSM’re yapılan hemşirelerin yıllarca burada hizmet vermelerini sağlayan kurum yöneticileri bugün anlaşılmaz bir şekilde, 'Sizin sertifikanızın önemi yok, yıllardır buralarda edindiğiniz tecrübenin değeri yok, hastanelere geri dönün' demektedirler.  
           Plansız, programsız ve keyfiyete göre yapılan personel istihdam politikasının faturası sağlık çalışanlarına çıkarılmaktadır. Geçmişte yapılan usulsüzlüğü yine usulsüzlükle düzeltme yolu seçilmiştir. 
İKİ YÖNLÜ MAĞDURİYET
           ADSM’lerde yıllarca  hizmet vererek belli bir tecrübe sahibi olan hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının rızaları dışında “ressen” başka kurumlara nakil istemeye mecbur tutulmalarından dolayı hem çalışan mağdur olacak hem de kamu hizmetinin sekteye uğraması nedeniyle kurum zarara uğrayacaktır.  Uzun yıllardır ADSM’de görev yapan hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının başka hastanelerdeki tedavi süreçlerine alışmalarında sıkıntılar görülme ihtimali yüksektir. 
           Bu düzenlemenin görüldüğü gibi hiç kimseye faydası olmayacaktır. Kamu yararı ile de bağdaşmayan bu işten bir an önce vazgeçilmelidir. Bu işin haklı ve mantıklı bir sebebi yoktur.  
KAMUOYUNA İZAH EDİLEMEZ
          Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun da bu konuda alınmış resmi bir kararı olmadığı halde Kocaeli Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından, ADSM’ye yazı yazılarak hemşirelerin il içi tayin yapması istenmiştir. PDC’ye uyumu esas alan personel politikasına hiç dikkat edilmez iken ADSM’deki hemşireler için bunun uygulanması da tuhaftır. Tuhaf olduğu kadarda manidardır. 2016 yılında ilimizdeki ADSM’de  PDC'ye göre istihdam  bulunması gereken ağız diş sağlığı teknikeri – teknisyen sayısı yaklaşık 75  olması gerekir iken, bu sayıda ağız diş sağlığı teknikeri- teknisyeni ADSM'de bulunmadığı halde konularında yetişmiş hemşireleri kurumlar arası zorunlu göçe tabi tutmak kamuoyuna izah edilemez. Mevcut personeli zorunlu olarak başka kurumlara gönderildiğinde buralardaki hizmetin vatandaşa kimler tarafından verileceği de meçhuldür. 
            Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sürdürülmesinde özveri ile görev yapmış personeli bir çırpıda mağdur etmek hakkaniyet ve adalet ilkesi ile ters düşmektedir.
    Sadece Personel Dağıtım Cetveli “PDC” gerekçe gösterilerek bu işlemin yapılması yanlıştır. Sertifakalı memurun sertifikasına uygun çalıştırılması gibi mahkeme kararları ortadadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 3. maddesinde “Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır: Sınıflandırma: A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır. Kariyer: B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır. Liyakat: C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.” hükmü düzenlenmiştir. Uzmanlaşılan bir görevde daha başarılı bir şekilde devam etme fırsatı bulan sağlık çalışanlarının tekrar hemşireliğe döndürülmesi yanlış olacaktır. 
           Kısacası neresinden tutulursa elde kalan bu işten geri dönülmelidir.  
           Çalışanlar mevcut görevlerine devam etmelidir. 
            ADSM de görev yapan hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının merak etmiş oldukları soruların yetkililer tarafından cevaplandırılmasında fayda var. 
          1- Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca, söz konusu uygulama talebinin hayata geçirilmesi için Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bir resmi yazı gönderilmiş midir?
          2 -Mevcut personeli zorunlu olarak başka kurumlara gönderildiğinde buralardaki hizmet vatandaşa kimler tarafından verilecektir ? Yoksa bu seferde hastanelerdeki yandaşlar geçici görevle ADSM’mi görevlendirilmesi yapılacak.?  
          3 - İlgi tarih ve sayılı yazınızda belirtilen kurumlarda hemşire unvanı ile görev yapan personelin il içi tayin isteyerek Başka hastanelere gitmesinin Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince istenmesinin hukuki dayanağının Personel Dağıtım Cetveli “PDC” düzenlemesi dışında, başka bir hukuki dayanağının olup olmadığının cevaplanması kamu vicdanını rahatlatacaktır. 
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATABİLİRLER
             Sendika olarak bu konuda mağduriyet yaşayan sağlık çalışanları için örnek dilekçeler hazırladık. Çalışanlar bu talepleri ile ilgili başvurularını kurumlara yaparak mağduriyetlerine karşı hukuk mücadelesini başlatabilirler. ADSM'lerde görev yapan zorunlu olarak göçe tabi tutulan hemşire ve diğer sağlık çalışanları üyemiz olsun veya olmasın dava açmak istediklerinde sendika avukatlarımız ve Türk Sağlık Sen olarak dava açma sürecinde kendilerine her türlü hukuki desteği sağlayacağız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe