2018 yılındaki iş cinayetleri masaya...
Reklam

2018 yılındaki iş cinayetleri masaya yatırıldı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu önceki akşam bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

2018 yılındaki iş cinayetleri masaya yatırıldı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu önceki akşam bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

2018 yılındaki iş cinayetleri masaya yatırıldı
09 Ocak 2019 - 15:41

Oda lokalinde gerçekleşen basın açıklamasına TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Olgun Kopal, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç ve oda üyeleri katıldı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç tarafından yapılan açıklamada, “İSİG Meclisi’nin 2018 yılında gerçekleşen iş cinayetleriyle ilgili istatistiki raporları yayınlamış olmasına binaen değerlendirmeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

ÇALIŞMA KOŞULLARI SAVAŞ ALANINDAN FARKSIZ

Üzülerek belirtmemiz gerekir ki bir ülkenin girdiği savaştaki can kayıplarından bile fazlasını her yıl iş cinayetlerinde veriyoruz. Çalışma hayatı koşulları itibariyle savaş alanından farksız. İSİG Meclisi verilerine göre 2018 yılında en az 1923 işçi yaşamını yitirdi. Raporda meslek hastalığından kaynaklanan ayrıca 10 iş cinayeti tespitine de yer veriliyor. 2018 yılında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 14 yaş ve altı 23 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 44 çocuk-genç işçi, 18-27 yaş arası 285 işçi, 28-50 yaş arası 944 işçi, 51-64 yaş arası 371 işçi, 65 yaş ve üstü 98 işçi, Yaşını bilmediğimiz 158 işçi yaşamını yitirdi. Bu kadar ağır tabloların arkasında yatan nedenlerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Söz konusu insan hayatı olunca bu durum daha da fazla önem arz etmektedir. 

ÇALIŞANLARIN GÖRÜŞLERİ ALINMALI

En azından mevzuatın gerektirdiği ölçüde çalışanların görüşleri alınmalıdır. Bu görüşleri en iyi şekilde ortaya koyabilecek olan sendikaların konudan uzak tutulmaya çalışılması kabul edilebilir bir olgu değildir.  Çalışanlara verilen işlerin iş ve meslek tanımları dışında olmasına engel olunmalıdır. Özel bilgi, deneyim, mesleki yeterlilik şartı olan işlerde bile vasıfsız olarak tanımlanan işçilerin görevlendirildiğine şahit olmaktayız. Bu hataların sonucunda ölümlerin veya ağır yaralanmaların olduğu ortadadır. SGK tarafından çalışanların meslek kodlarının sisteme tanımlanmasını zorunlu tutmasına olumlu bakıyoruz. Ancak çalışan için tanımlanan mesleklerin yeterliliklerinin kontrollerinin de yapılması gerekmektedir.  Bu kadar ölümlü iş cinayetleri olmasına rağmen meslek hastalığından ölümlü vaka olmaması bilimsel gerçeklikten uzaktır. Meslek hastalıklarının tespitinde ciddi eksiklikler olduğu ortadadır.” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Bugünün kazananı yarının kaybedeni olabilir"
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı