1 Mayıs Kocaeli’nde coşkuyla kutlandı
Reklam

1 Mayıs Kocaeli'nde coşkuyla kutlandı

Sanayi ve işçi şehri Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramına yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Coşkunun hiç dinmediği kutlamalara türküler halaylar eşlik etti.

1 Mayıs Kocaeli'nde coşkuyla kutlandı

Sanayi ve işçi şehri Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramına yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Coşkunun hiç dinmediği kutlamalara türküler halaylar eşlik etti.

1 Mayıs Kocaeli'nde coşkuyla kutlandı
01 Mayıs 2019 - 15:19

Türk-İş Konfederasyonu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramını bu yıl ilimizin merkez ilçesi İzmit’te kutladı. Türk-İş’e bağlı sendika üye temsilcileri İzmit’e akın etti. İşçiler önce Doğu Kışla Parkı’nda 08:30 sularında toplandı. Ardından hep birlikte Milli İrade Meydanı (eski Perşembe Pazarı) alanına yürüdü. Buradaki program saat 10:00 sularında başladı. Emniyet güçlerinin alanda geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken 2 bin polis, 501 jandarma personeli de güvenlik için hazır bekledi. Asayişten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kaan Yıkılmaz büyük bir özenle güvenlik çalışmalarını yürüttü. Alana girişte katılımcılara tek tek aranarak içeriye alındı. Uzun kuyruklar oluştuğu içinkatılımcıların büyük kısmı saat 12:00 gibi ancak alan girebildi. Öte yandan alan dışındaki kalabalık dikkatlerden kaçmadı.

PROTOKOL HALAYDA

Kutlamalara binlerce işçinin yanı sıra CHP Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Türk İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk Metal Sen Genel Başkanı PevrulKavlak, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, sendika başkanları, sendika temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı. Milletvekilleri Tahsin Tarhan, Haydar Akar ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet alanda halay çekti. Yaklaşık 25 bin kişi alanı doldurdu. Gün boyu halaylar çekildi. Şenlik havasındaki programda, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

“KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYEĞİZ”

Bayram programı kapsamında konuşan Türk Metal Sen Genel Başkanı ve Türk İş Genel Sekreteri Pevrul Kavrak, “Yalnızca ülkemizde değil dünyanın dört bir yanında ezilen, sömürülen tüm işçi kardeşlerimin bayramı kutlu olsun. Biz yüz binlerce işçiyi temsil eden konfederasyon olarak bu ülkenin dört bir köşesinden sesleniyoruz. Taşeronlaşmaya, köle gibi çalıştırılmaya, iş cinayetlerine son diyoruz. Ne yazık ki sorunlarımız bitmiyor. Ekonomik krizin faturası emekçilere kesilmek isteniyor. Bu alanda sesleniyoruz. Biz bu krizin bedelini ödemeyeceğiz. Haklarımız için çocuklarımız için sonuna kadar direneceğiz” dedi.

“ART NİYETLİ İŞ VERENLER DOYMUYOR”

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay bayram kutlaması ile başlayan konuşmasında “Bugün işçi sınıfın dayanışma günü. Bayramınız kutlu olsun. Bugün yine alanlardayız. Türkiye’nin her yerindeyiz. Maalesef bu seçimin sonunda kıdemi konuşmaya başladılar. Kıdemli ilgili olumsuz bir çalışma yapmayın. Yapamazsınız, yapmazsınız, yaptırmayız. Kıdem bizim kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası. Kıdem bizim görmemizi sağlıyor. Art niyetli iş verenler doymak bilmiyor. 30 günü aşağıya çekebilir miyiz diye düşünüyorlar. Biz uçak alalım, fabrika kuralım istemiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 

“KIDEM BİZİM SON KALEMİZ”

Kıdem tazminatı konusu hakkında konuşan Türk İş Genel Başkanı Atalay, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler bu ülkenin yarısıyız. Kıdem tazminatı ile ilgili nokta adım geri atmayacağız. Mevcut yapıya dokundurmayız. Fon diyorlar, fon deyince hepimize fenalık geliyor. Hepimiz fonların sonunu biliyoruz. Her sene kıdemi gündeme getirmeyin. Huzurumuzu bozmayın. Kıdem bizim son kalemizdir. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu da bir an önce çözülmelidir. 77 katliamını kim yaptıysa 12 Eylül’ün 15 Temmuz’un arkasında da onlar vardır. Özelleştirme yapmayın dedik, dinlemediler SEKA Kağıt fabrikasını özelleştirildi. Şimdi durum ortadadır. Biz özel sektöre karşı değiliz, sömürüye karşıyız. Herkes bu alanı doldurmak için olağanüstü bir gayret sarf ettik. Bizler taleplerimizi ortaya koyuyoruz. Bu talepleri yerine getirin ki ülke tebessüm etsin. İşçi evine huzurla gitsin.”

“BİZE GÜVENMEYE DEVAM EDİN”

“Sorunlar o kadar çok ki bu sorunları ortadan kaldırmak için Çalışma Bakanı ile bir araya gelmemiz gerekiyor fakat kimse ortada yok” diyen Atalay, “Biz bu ülkedeki sorunları gündeme getirmeliyiz. Fakat 17 milyonun çalıştığı yerde 2 milyon sendikalı var.  Hangi sendikaya güveniyorsanız, o sendikanın üyesi olun. Bu ülkede okula gitmesi gerekirken çalışan çocuklar var. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Bu çocukların çalışmamız gerekiyor. Her gün 4 işçi, işçi cinayetlerine kurban gidiyor. Bizim bu olayları meclis gündemine getirmemiz gerekiyor. Bu çirkin manzaralar bu ülkeye yakışmıyor. Ben bu ailenin içinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Sizlerin başkanı olmaktan mutluluk duyuyorum. Bize güvenmeye, yol yürümeye devam edin” şeklinde konuştu.



YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe