OHAL şartlarında, 1 Mayıs
Reklam
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

OHAL şartlarında, 1 Mayıs

01 Mayıs 2017 - 09:52

İşçi ve Emekçilerin Bayramı ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, aslında, bir mücadelenin, çalışan işçilerin, haklarını korumak adına, patronlara ve patron destekçisi, Devlet yönetimlerine verdiği mücadelenin tarihidir.

Ne Haymarket Olayları, ne de 1977 yılında ki Taksim olaylarını unutmak mümkün değil.

Daha az çalışma saati, daha insanca yaşam koşulları için işçiler, üretimden gelen güçlerini kullanarak, önemli kazanımlar elde etti ve 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu mücadelenin, kazanımların kutlandığı gün oldu.

Tüm Dünya’da emekçilerin sokaklara çıktığı, bazı ülkeler de bayram tadında, bazı ülkelerde, protesto ve mücadele amaçlı sokaklara çıkan işçiler, bugünü bir dayanışma günü olarak ta kutluyor.

Türkiye’de, emek-sermaye arasında ki kavga ve mücadele de, tıpkı Dünya’da olduğu gibi tarihsel sürece sahip.

İşçiler, haklarını, taleplerini, patronlardan alırken, gerek 1 Mayıslar da, gerekse farklı eylemlerde, bedeller ödeyerek, bu haklara sahip oldu.

Ülkemizde, bu yıl 1 Mayıs’ta bir çok ilk yaşanacak.

İlk kez, bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs ‘resmi tatil’ ilan edildi.

Okullar kapalı olacak, okula gitmeyen öğrenci-öğretmen, çalışan, memur, amir fişlenmeyecek.

İşçi ve Emekçi’nin 1 Mayıs’ı, Devlet tarafından ‘bayram’ kabul edildi.

Bu yıl bir diğer ilk ise OHAL şartları altında 1 Mayıs kutlanacak.

Kutlamaların merkezi Bakırköy olarak belirlendi, ancak her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yıl da ‘Taksim gerilimi’ yaşanacak gibi.

Sendikalar, STK’lar, kanlı olayların 40. Yılın da Taksim’de anma ve kutlama yapmak istiyor.

OHAL şartlarında ki, resmi tatil ilan edilmiş 1 Mayıs’ın bayram havasında geçmesi ve en küçük bir tatsızlığın yaşanmaması en büyük temennimiz.

Bu yıl Türk Sendikaları ve İşçiler, 1 Mayıs’a ‘kıdem tazminatı’ haklarına dokunulmaması ve ‘esnek çalışma sisteminden’ vaz geçilmesi talepleri ile çıkıyor.

Özellikle kıdem tazminatları İşçilerin olmazsa olmazı ve bu konuda, biraz eksik bilgilenmelerle de, işçi kesimi gergin.

Bir yanda gergin bir işçi kitlesi, bir yanda OHAL şartları, bu durumu, yeni bir kargaşaya çevirmek isteyen provokatörler..

İşçiler, elbet yasal haklarını kullanacak, taleplerini sıralayıp, kaygılarını dile getirecek, ancak bunu yaparken, provokatörlerin, tuzaklarına düşmemek, hem işçiler, hem ülkemiz açısından büyük önem taşıyor.

Bir çok ilkler ve yeni taleplerle kutlanacak, bugün kü İşçi ve Emekçi Bayramı 1 Mayıs’ın, bayram tadında ve bayram neşesinde geçmesini umut ediyor, tüm emekçilerin bayramını kutluyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum