Mide Küçültme Ameliyatı kimlere yapılır?
Reklam

Mide Küçültme Ameliyatı kimlere yapılır?

Mide Küçültme Ameliyatı için gerekçe olarak; çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan obezite, son yıllarda çocukları da etkisi altına almıştır.

Mide Küçültme Ameliyatı kimlere yapılır?

Mide Küçültme Ameliyatı için gerekçe olarak; çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan obezite, son yıllarda çocukları da etkisi altına almıştır.

Mide Küçültme Ameliyatı kimlere yapılır?
13 Ekim 2016 - 09:57

Yanlış beslenme ve hareketsizliğe bağlı olarak gelişen ve hayatı olumsuz etkileyen obezite de dışarıda satılan hazır gıdaların etkisi tartışılamaz. Peki mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır ve asıl önemlisi mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır?

Vücuda yerleşen kilo ve giderek sarkan mideyi, tekrar eski haline getirmek oldukça zordur. Son yıllarda yapılan yağ aldırma operasyonları ve mide küçültme ameliyatları sayesinde, biraz zahmetli bir süre sonunda kısa süre içinde vücudun toparlanması mümkün olabilmektedir. Mide küçültme ameliyatlarının uzman ellerde yapılaması ve sonrasında doktorun önerisi doğrultusunda beslenme şeklinin organize edilmesi, büyük önem taşır. Daha az yemek için yapılan mide küçültme operasyonları, birkaç şekilde yapılmaktadır. Midenin bir kısmının kesilerek alınması ve midenin; katlama ve kelepçe ile küçültülmesi mümkündür. Her iki operasyonda, yemek yeme isteğini azaltacak ve kısa süre içinde kilo vermeye neden olacaktır.

Mide Neden Genişler?

Aşırı iştahlı olan ve bol kalorili besinler ile beslenen insanların, midesinin bir süre sonra genişlemesi kaçınılmazdır. Ülkemizde hamurlu gıdalara aşırı düşkünlük, bol miktarda tatlı tüketimi ve her yemek ile birlikte ekmek tüketmek, midenin genişlemesine neden olur. Bazı insanlar ilk başlarda bu duruma pek aldırış etmez. Bir süre sonunda ise kilolar tamamen kontrolden çıkarak, engel olunamaz hale gelir. Belli bir kilonun üzerine çıkan insanlarda ise yapılan diyetler, uzun süre devam ettirilemez ve hormon dengesi bozulur. Kilolardan kurtulmak için tek çare mide ameliyatları olacaktır. Günümüzde bu ameliyatlar, her ildeki tam donanımlı hastanelerde yapılmaktadır. Yaptıran insan sayısı ise her geçen gün artış gösterir. Oldukça riskli olan bu operasyonların, uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir.

Midenin Genişlemesini Engellemek İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Obeziteyi engellemek için ilk alınması gereken önlem, henüz kilolar birikmeden diyetisyen kontrolünde beslenme listesi ve spor ile kilo vermektir. Aşırı yağlı, şekerli ve unlu gıdalar yerine, sebze ve meyve ağırlıklı beslenen insanlarda midede genişleme olmaz. Besinleri uzun süre çiğneyerek tüketmek ve az ve sık beslenmek, mide genişlemesini engellemek için şarttır. Diyetisyene ilk başvurulduğu anda yapılan tahliller neticesinde, vücutta biriken kilonun her hangi bir hastalıktan mı, yoksa yanlış besleme sonucumu oluştuğu kesinlik kazanacaktır. Yanlış beslenme sonucu oluşan kilo, doğru beslenme şekli ile zamana yayılarak verilebilir. Diyetin beraberinde düzenli spor yapılmalıdır. Spor salonuna gitme imkânı olmayanların, her gün bir saat yürüyüş yapması önerilmektedir. Kalorisi az besinlerin beraberinde yapılan spor kilo vermeyi hızlandıracaktır. Doktorun verdiği diyet programına uyulmasına rağmen verilemeyen kilolar için mide küçültme ameliyatlarına karar verilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Yapılır

Mide katlama ameliyatları, genellikle obezite hastaları için uygulanan bir yöntemdir. Hastaneye sık uğramadan oldukça rahat bir şekilde kilo vermeyi sağlar. Operasyon süresi kısa ve maliyeti düşük olduğu için, obezite tedavisinde sık kullanılmaktadır. Ameliyat bıçak kullanılmadan, sadece midenin bir kısmı katlanarak yapıldığı için ölümcül bir riski yoktur. Ancak enderde olsa bu ameliyat sonrasında ölümler olmaktadır. Bu sebeple uzman bir doktor ve deneyimli bir hastanede ameliyat olmak gerekir. Hastanın, operasyon sonrasında dikkatli takip edilmesi önem taşır. İlk bir ay, deneyimli bir obezite uzmanı tarafından hastanın beslenme ve yaşam tarzı planlanmalı ve küçük aksiliklerde dahi hemen doktora başvurulmalıdır.

Mide Katlama Ameliyatı Sonrasında Hastanın Hayatı Nasıl Değişir?

Mide katlama ameliyatının amacı, mide hacmini küçültmektir. Küçülen mide, tokluk hissi vererek, gün içinde tüketilen gıdaların azalmasını sağlar. Daha önce tüketilen gıdaların oranı ameliyat sonrasında yarıya düşecektir. Midedeki tüp şekli, gıdaların daha hızlı bir şekilde bağırsaklardan atılmasını sağlar. Ameliyat sonrasında beslenme şekline dikkat edilmediğinde mide tekrar genişleme yapabilir. Bu tür vakalarda tekrar mide katlama ameliyatı yapılarak, hastanın midesi tekrar küçültülebilir.

Mide Kelepçesi Taktırarak Mide Küçültme Ameliyatı

Mide kelepçeleme ameliyatlarında cerrah; mideyi çevreleyen üst kısma, silikon bir kelepçe yerleştirir. Bu kelepçe sayesinde mide, birkaç lokma ile dolacak ve fazla gıda tüketilmesi engellenecektir. Ameliyat sonrasında mide ebatları, iğne ile girilerek küçültülebilir veya büyütülebilir. Mide katlama ameliyatı gibi her hangi bir kesi olmadan yapılan bir ameliyattır.

Midenin Bir Kısmının Alınması

Obezite hastalarına en son seçenek olarak uygulanan midenin kesi ile küçültülmesi ameliyatı, ameliyat sırasında midenin dörtte üçünün kesilerek çıkartılması ile yapılır. Böylelikle gün içinde tüketilen gıdaların oranı 3/1 oranında düşecektir. Aynı anda bağırsakların bağlantı şekli ve uzunluğu da değiştirilir. Riskli bir yöntem olan ve her türlü tedaviyi denemiş obezite hastalarına uygulanan mide kesi ameliyatı, uzun süre dikkatli yaşamayı gerektirir. Kısa süre içinde hızla kilo vermeye yol açan bu ameliyat, sonrasında bir ay sıvı gıdalar ile beslenmek gerekir. Hasta, yaklaşık bir hafta hastanede yatar ve ilk üç ay düzenli kontrollere gider. Ameliyat esnasında kesi oluşturulduğu için hastanın doktor tarafından dikkatli takip edilmesi önemlidir. Midede yapılan kesi, iltihap yapabilir veya dikişlere iltihaplanma olabilir. Diğer mide küçültme operasyonları gibi geriye dönüşü olan veya ayarlama yapılabilen bir operasyon değildir. Bu sebeple diğer yöntemler denenip başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra son çare olarak başvurulur. Ameliyat öncesinde hasta doktor tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Çıkabilecek komplikasyonlar, ameliyatın yarar ve zararları derinlemesine incelenmeli, ona göre mide kesi ameliyatına karar verilmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE
Miting alanına özel ulaşım planı yapıldı
Miting alanına özel ulaşım planı yapıldı