Bayramda etleri nasıl tüketmeli?
Reklam

Bayramda etleri nasıl tüketmeli?

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

Bayramda etleri nasıl tüketmeli?

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

Bayramda etleri nasıl tüketmeli?
10 Eylül 2016 - 11:13

Medical Park Gebze Hastanesi Diyetisyen Simge Çolakoğlu Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenler, yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Kesimden Sofraya Kurban Eti
Kurban bayramı bu yıl da yine peşine yağ içeriği yüksek etleri ve şerbetli bol şekerli tatlıları takarak geliyor. Kurban bayramında et tüketimi artıyor bu nedenle diyabet, tansiyon özellikle kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan ve hastalık riski taşıyanların çok dikkat etmesi gerekiyor.
Kahvaltıda kavurma yerine yumurta tercih edin!
Doymuş yağ içeriği yüksek etler bolca tereyağ veya kuyruk yağı ile kavruluyor ve sabahtan itibaren soframızda yılların geleneği olan kavurma olarak yerini alıyor. Sabah kahvaltıları kurban kesimini bekliyor ve öğle saatlerini buluyor sonrasında tüm gün hazımsızlık problemi yaşanıyor. Kahvaltıyı günün erken saatlerinde yapın. Yağlı kavurmalar ve etler yerine kahvaltınızda haşlanmış yumurta veya omlete yer verin. Yumurta doyuruculuğu ile tokluk sağlarken gün boyu yapılan ikramlardan daha az tüketmenize yardımcı oluyor.
Düzenli beslenme saatlerinizden şaşmayın!
Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek adına öğün sayısı kişiye özgüdür. Kurban bayramı öncesi beslenme düzeniniz kaç öğün ise aynı şekilde devam ettirin. Bayram dolayısı ile öğün sayısını azaltmak ve ara öğünleri atlamak sizde açlık yaratıp bir sonraki öğünde daha çok yemenize sebep olabilir. Akraba ziyaretlerinin bitmediği kurban bayramında öğün atlamanız ve dengesiz beslenmeniz her gittiğiniz misafirlikte daha ağır ve fazla yemenize sebep olacaktır. 3-4 günlük bir düzen değişimi ve fazlaca kalori alımı sizlere kilo olarak geri dönecektir.
Etleri nasıl tüketmeli?
Özellikle kalp-damar, kolesterol ve hipertansiyon hastalarının kurban etlerini dikkatli tüketmesi gerekiyor. Kavurma etler yerine sofranızda en sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama, ızgara veya fırınlanmış etleri tercih edin.
Etin yanında ikram edilen pilav, hamur işleri, börek gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yoğun besinler tüketmek yerine, demir emilimini arttırmak için C vitamini yüksek sebzelerden faydalanın. Koyu yeşil yapraklı sebze, kırmızıbiber, limon içeriği bol salatalarınızı; etlerin yağlı oluğunu unutmayıp yağsız ve tuzsuz olarak hazırlayın.
Bayram yemeklerini ve etleri pişirirken yağ kullanmalı mı?
Yeni kesilen kurban etini pişirirken kesinlikle tereyağ, kuyruk yağ ve iç yağ kullanmayın. Eti kendi yağıyla ve suyu ile pişirin. İster sote yemek olarak, ister ızgara-fırında etlerin mutlaka görünür yağlarını üstünden temizleyerek pişirmeye hazırlayın. Kuşbaşı veya parça et olarak hazırlattığınız etlerinizi sebze yemeklerinde kullanacak iseniz tencereye yağ ilave etmeyin. Sebze yemeklerini içine koyduğunuz etin yağı ile pişirin.
Sakatatlar tüketilmeli mi?
Kolesterol yüksekliği ve kalp-damar problemi yaşayanlar doymuş yağ içeriği oldukça yüksek olan böbrek, beyin, kokoreç, uykuluk, ciğer gibi sakatatlar yerine kesilen kurbanın yağsız ve az yağlı bölgelerinden tüketmeyi seçin.
Uygun koşullarda kesilen kurban = sağlıklı et tüketimi
Kurbanlık alacağınız hayvanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlardan olmasına dikkat edin. Kurbanlığınızı kesim merkezlerinde kestirin. Uygun hijyen ortamı ve kesim alanı sağlanmadığı zaman bir çok mikroorganizma ve hastalık riski ile karşılaşılabileceğini unutmayın. Yaşadığınız yere en yakın kesin merkezini tercih edin. Kesildiği gibi pişirilip tüketilen kurban eti sert olduğu için hazımsızlık ve mide problemi yaşatır. Kurban eti ilk kesildiğinde ölüm katılığı olduğu için 24 saat eti mutlaka buzdolabında dinlendirin.
Saklama koşulları önemli!
Diyetisyen Simge Çolakoğlu saklama koşullarına da dikkat çekti. Kurban etlerinizi parçalarken parçaları küçük tutun. Küçük miktarlarda poşetleyin. Soğuk zinciri kırılıp çözünen etin hemen pişirilmesi gerekir. Çözünen et tekrar dondurulmamalıdır. Büyük parçalardan depolayıp çözdür-kullan-dondur kısır döngüsü ile mikroorganizmalara zemin hazırlamayın. Paketlediğiniz etleri derin dondurucuda (-15) derece altında soğukta birkaç ay saklayabilirsiniz.
Sene boyunca tüketmek için depoladığınız etleri çözdürmek için; sıcak suda çözme, üstüne kaynar su dökme, kalorifer üzerinde bekletme gibi sağlık açısından tehdit oluşturacak yöntemleri kullanmayın. Etinizi her zaman dondurucudan buzdolabı katına alarak çözdürme işlemi yapın.
Et tüketiminiz kararında olsun.
Kırmızı etin sindirimi ve hazmı zor olduğu için öğle yemeğinde tercih edin. Akşam yemeğinde tekrar et yemek yerine, sebze yemekleri-salata-yoğurt tüketmek önceliğiniz olsun. Bayram dönemi farklı beslenme düzeninden kaynaklanan kabızlık problemine sebzeleri ve salataları kullanarak kendinize ve sindiriminize destek olun.
Son olarak, fazlaca yemeli içmeli geçen kurban bayramında kilonuzu korumak ve sağlıklı beslenmenize devam edebilmek için hareketinizi arttırın. Bayram gezmelerinde birbirine yakın olan ziyaret noktalarına yürüyerek gidin. En önemlisi su tüketiminizi atlamayıp günde 2,5 litre su içmeye devam edin.
Sağlıklı bir bayram dileriz.    


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor